Blog

Trofeul Superbet Chess Classic e aproape să plece în Azerbaidjan, dar o răsturnare încă e posibilă

Trofeul Superbet Chess Classic e aproape să plece în Azerbaidjan, dar o răsturnare încă e posibilă

Jucătorul azer Shakhriyar Mamedyarov și-a menținut avantajul de un punct față de urmăritori, la finalul Rundei a VIII-a a Superbet Chess Classic 2021, care a avut loc duminică 13 iunie,

Marele maestru armean, Levon Aronian, a reușit să urce pe locul doi, după ce l-a învins pe Bogdan Deac. Astăzi are loc ultima Rundă a turneului, când vor fi deciși câștigătorul trofeului și clasamentul final. Este de așteptat ca fiecare dintre concurenți să facă tot posibilul pentru a încheia întrecerea cu o victorie.

Primele mutări ale Rundei a VIII-a  au fost făcute de faimoasa actriță Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, și de Daniel Pancu, fost fotbalist internațional și actual antrenor.

Ultima rundă a turneului începe astăzi la ora 15.00 și va dura până la 19.00-20.00. La sfârșitul rundei, pe baza punctelor acumulate, va fi stabilit câștigătorul competiției, care va primi trofeul Superbet Chess Classic 2021, și va fi oficiată ceremonia de premiere. Suma totală a premiilor turneului se ridică la 325.000 de dolari și va fi împărțită, în funcție de puncte, între toți jucătorii. Atât partidele, cât și festivitatea de premiere vor avea loc la Sheraton.

„Ultima rundă a oricărui turneu pune multă presiune pe umerii jucătorilor. Shakhriyar Mamedyarov pornește ca favorit pentru câștigarea trofeului, dar o înfrângere a lui ar putea trimite premiul cel mare către Levon Aronian. Chiar dacă se află pe ultimul loc, Maxime Vachier-Lagrave va dori să obțină o victorie în ultima rundă împotriva liderului la zi, iar Wesley So va face tot ce ce îi va sta în putință să-l învingă pe cel mai bine cotat jucător român. Rămâne de văzut unde va pleca trofeul Superbet Chess Classic”, a comentat maestrul internațional Gabriel Grecescu.

Primele mutări ale Rundei a IX-a vor fi făcute de doi invitați speciali: marele maestru internațional Florin Gheorghiu - cel mai mare șahist din istoria României, fost campion mondial la juniori și multiplu campion național - și Gică Popescu -  unul dintre cei mai mari fotbaliști români, fost căpitan al celebrei echipe FC Barcelona, în prezent președinte la clubul de fotbal FC Viitorul și consilier onorific al prim-ministrului, responsabil cu organizarea EURO2020. În palmaresul lui Florin Gheorghiu se află și o victorie împotriva fostului mare campion mondial, Bobby Fischer.

În cursul serii, urmează să participe la eveniment și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, în calitate de invitat special.

Cronica Rundei a VIII-a

Shakhriyar Mamedyarov – Anish Giri ½-½

Liderul turneului, Shakhriyar Mamedyarov, și marele maestru olandez au jucat Apărarea Grunfeld pe care am mai urmărit-o în acest turneu, cu același deznodământ. Jucătorii știu toate variantele până la ultima mutare și ajung în poziții egale. Chiar dacă poate părea o simplă formalitate, mutiplele variante care survin din această deschidere nu sunt ușor de reținut. Fără ca vreunul dintre jucători să forțeze victoria, partida s-a încheiat cu remiză, în urma unui șah etern.

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave ½-½

Marele maestru american Wesley So a obținut din deschidere o poziție dezechilibrată, care îi oferea posibilitatea de a crea un atac puternic. Din păcate pentru el, Wesley a ratat o nuanță fină într-un moment critic și nu a reușit să ajungă la victorie. În urma mai multor simplificări, s-a ajuns într-un final complet egal și cei doi jucători au agreat remiza.

Teimour Radjabov – Constantin Lupulescu ½-½

Cel mai bine cotat jucător român, Constantin Lupulescu, a repetat deschiderea pe care a jucat-o împotriva lui Alexander Grischuk, iar acest lucru l-a surprins pe marele maestru azer, Teimour Radjabov. A fost un moment în care Lupulescu a evitat repetarea poziției și a făcut tot posibilul să încerce o victorie, dar în fața lui s-a aflat unul dintre cei mai buni jucători din lume, câștigătorul Cupei Mondiale din 2019, Teimour Radjabov. După ce s-a ajuns într-un final de Turnuri și Dame, fără vreo șansă de străpungere a poziției, cei doi jucători au convenit asupra remizei.

Bogdan Deac – Levon Aronian 0-1

Singurul junior din concurs, Bogdan Deac, a ales să-l surprindă încă de la prima mutare pe mult mai experimentatul său adversar, alegând să înceapă duelul cu mutarea unui pion la e4. La rândul său, Levon Aronian a optat pentru Apărarea Siciliană pentru a evita pregătirea teoretică al lui Bogdan. După jocul de mijloc care a fost echilibrat, s-a ajuns într-un final cu multe piese. Până spre sfârșitul duelului, partida a stat într-un echilibru aproape perfect, dar o ultimă încercare a marelui maestru armean, mai precis sacrificiul unui pion la mutarea 60, a reușit să-l bulverseze pe Deac și să-l aducă pe Levon până pe locul al doilea în clasament.

Alexander Grischuk – Fabiano Caruana ½-½

A fost partida care a încheiat Runda a VIII-a, cu o durată de peste 5 ore și mai bine de 60 mutări. Deschiderea Spaniolă, care a fost la baza acestui maraton șahist, a înclinat balanța în ambele părți, de mai multe ori, în decursul partidei. Ambii jucători au părut că se apropie de victorie, dar de fiecare dată parcă se loveau de un zid. În cele din urmă, au ajuns la remiză.

Clasamentul Rundei a VIII-a:

Runda a IX-a

Partidele Rundei a IX-a, care începe la ora 15.00 și se va încheia cu festivitatea de premiere, se vor juca între:

Maxime Vachier-Lagrave - Shakhriyar Mamedyarov

Anish Giri - Alexander Grischuk

Levon Aronian - Teimour Radjabov

Constantin Lupulescu - Wesley So

Fabiano Caruana         Bogdan Deac

Despre turneu

Competiția de șah clasic la București este prima etapă din Grand Chess Tour 2021 și se desfășoară sub sloganul „Change your life. Make your Move. With Kasparov”. Șahiștii joacă fiecare cu fiecare și obțin puncte. Câștigătorul etapei este anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile se ridică la 325.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători, puteți găsi aici:  https://www.superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2021

Turneul are loc între 5 și 14 iunie, cu excepția zilei de 10 iunie. Partidele încep la ora 15.00 și se încheie în jurul orei 20.00. În fiecare zi a turneului, invitați speciali fac prima mutare simbolică.

Vizionare

În România, competiția este transmisă în direct de postul de televiziune LookSport și este comentată de Marii Maeștri Internaționali Alin Berescu (Căpitanul Echipei Naționale de Seniori)  și Andrei Murariu, precum și Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, ea poate fi urmărită pe  https://grandchesstour.org/.

Accesul presei

Turneul nu este cu public și se desfășoară cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Accesul jurnaliștilor se face pe bază de acreditare și cu dovada vaccinării, a prezenței anticorpilor sar-cov-2, sau a rezultatului negativ al unui test rapid, făcut la intrare. Spațiile sunt amenajate cu respectarea distanței fizice dintre participanți. Masca este obligatorie în interior. Pentru a participa la prima mutare, jurnaliștii sunt invitați să ajungă la eveniment începând cu ora 14.15, dacă nu au vaccin, și începând cu 14.30, dacă au vaccin.

Sprijin pentru eveniment

Sponsor principal: Superbet

Sponsor: One United

Parteneri media: PRIMA TV; NEWSWEEK, LOOKSPORT, GSP.ro, NEWS.RO, PROFIT.RO, HOTNEWS.RO, Financial Intelligence

Image