Grand Chess Tour 2023

Ediția 2023 a Grand Chess Tour va reuni jucători de top în cinci etape: 3 în Europa (București, Varșovia și Zagreb) și 2 în SUA, la St. Louis.

GRAND CHESS TOUR 2022

UNITING MINDS

Superbet Chess Classic 2023 se desfășoară între 4 și 16 mai la București sub motto-ul Uniting Minds. Este prima etapă GCT în 2023.

Grand Chess Tour (GCT), un circuit de evenimente internaționale, fiecare demonstrând cel mai înalt nivel de organizare pentru cei mai buni jucători din lume, va reveni din nou în 2023. Participanții la turneu vor concura pentru un fond total de premii de 1,4 milioane de dolari pe parcursul sezonul 2023. Premiul în bani pentru fiecare dintre cele două turnee clasice va fi de 350.000 USD și 175.000 USD per eveniment pentru rapid și blitz. În plus, un fond de premii bonus în valoare totală de 175.000 USD va fi acordat primilor trei clasați în general.

Turneul din 2023 va include opt jucători compleți din tur și vor fi selectate wildcard-uri suplimentare pentru fiecare turneu. Superbet Chess Classic va începe turneul din 2023 în București, România, iar Cupa Sinquefield va închide turneul din noiembrie - decembrie în Saint Louis, Missouri, SUA. Între cele două evenimente clasice sunt trei evenimente rapide și blitz programate să fie la Varșovia, Polonia, Zagreb, Croația și Saint Louis, SUA. Sponsorii majori ai Grandului Tur de șah 2023 sunt Fundația Superbet, Super United și Clubul de șah Saint Louis.

Superbet Chess Classic România și Superbet Rapid & Blitz Poland sunt toate sponsorizate de Fundația Superbet

„Șahul românesc are o istorie bogată de performanțe notabile și jucători talentați. Un astfel de exemplu este Corina Peptan, care la doar 10 ani, a uimit lumea șahului devenind campioana mondială de șah pentru România la categoria ei de vârstă încă din 1988. Astăzi, suntem încrezători că putem atinge înălțimi similare și chiar să le depășim”, a declarat Augusta Dragic, președintele Fundației Superbet. Ne angajăm pe deplin să sprijinim Federația Română de Șah și să aducem în fiecare an la București cei mai buni jucători de șah din lume. Superbet Chess Classic din acest an promite să fie spectaculos, cu doi jucători de șah luptă în aprilie pentru titlul mondial. Așteptăm cu nerăbdare să-l întâmpinăm pe noul campion mondial la București pentru prima etapă a Marelui Tur de șah care începe pe 5 mai, alături de elita mondială a șahului. Printre ei, propriul nostru Bogdan Deac, care servește drept model de inspirație pentru tinerii jucători de șah care au șansa unică de a-și vedea idolii în fiecare an.” – Augusta Dragic – Președinte al Fundației Superbet

„Suntem bucuroși să îi salutăm înapoi pe campionii mondiali Magnus Carlsen și Wiswanathan Anand la Marele Tur de șah”, a declarat Michael Khodarkovsky, director executiv al Grandului Tur de șah. „Vor fi provocați de stele tinere și în ascensiune precum Gukesh și Shevchenko, care ne promite competiții palpitante și incitante anul acesta.”

*Bilete sponsorizate de către Fundația Superbet

Participanți în 2023

Ian Nepomniachtchi
Ian Nepomniachtchi
Este actualul nr. 2 mondial și jucător de top din Rusia. Este de două ori campion al Rusiei, precum și fost campion mondial de tineret și european individual. În 2021, Nepomniachtchi a câștigat Turneul Candidaților FIDE, câștigându-i dreptul de a-l provoca pe Magnus Carlsen pentru titlul de Campionat Mondial. În martie 2022, a câștigat apoi din nou Turneul Candidaților FIDE și se va înfrunta cu Ding Liren într-un alt meci de la Campionatul Mondial la sfârșitul acestui an.
Alireza Firouzja
Alireza Firouzja
Este un mare maestru iranian-francez, care este în prezent jucătorul clasat pe locul 4 mondial, numărul 1 mondial pentru juniori și campioană în curs de Grand șah. După ce a câștigat titlul de GM la vârsta de 14 ani, Firouzja a devenit cel mai tânăr jucător care a ajuns vreodată la 2800, doborând recordul lui Magnus Carlsen la vârsta de 18 ani și 5 luni. Recentele sale succese la turnee includ câștigarea FIDE Grand Swiss 2021, Saint Louis Rapid & Blitz 2022, Sinquefield Cup 2022 și în general Grand Chess Tour 2022.
Fabiano Caruana
Fabiano Caruana
Este de două ori campion al SUA și actual numărul 8 mondial. Cu un rating FIDE maxim de 2844, Caruana deține al treilea cel mai mare rating clasic înregistrat vreodată. În 2018, Caruana a câștigat Turneul Candidaților FIDE, provocându-l pe Magnus Carlsen în meciul de la Campionatul Mondial de mai târziu în acel an, dar în cele din urmă pierzând în spargerea rapidă. Cea mai bună performanță a lui Caruana până în prezent a avut loc în Cupa Sinquefield din 2014, unde a început cu un 7/7 uimitor înainte de a termina clar pe primul loc cu 8,5/10, obținând o performanță incredibilă de 3098.
Anish Giri
Anish Giri
Este de patru ori campion olandez și actual numărul 5 mondial. Victoria sa recentă la Turneul de șah Tata Steel din 2023 a fost una dintre cele mai bune realizări ale sale de până acum, împreună cu câștigarea Shenzen Masters 2019, Reykjavik Open 2017 și Turneul Reggio Emilia 2012. În plus, Giri a reprezentat Olanda în cinci olimpiade, câștigând trei medalii de bronz individuale.
Ding Liren
Ding Liren
Este de trei ori campion chinez și câștigător al Marelui Tur de șah 2019. El este actualul nr. 3 mondial și se va înfrunta cu Ian Nepomniachtchi la Campionatul Mondial FIDE 2023 la sfârșitul acestui an, după ce a terminat pe locul doi la Candidații FIDE 2022. Cu un rating maxim de 2816, Ding este singurul jucător chinez care a depășit un rating de 2800. Din august 2017 până în noiembrie 2018, Ding a condus o serie de neînvins în 100 de jocuri consecutive, un record doborât ulterior de Magnus Carlsen.
Wesley So
Wesley So
Este de trei ori campion al S.U.A. și de două ori campion la Grand Chess Tour. Originar din Filipine, So a transferat federații în Statele Unite în 2013, reprezentând SUA în mai multe olimpiade de atunci și câștigând atât aurul la echipe, cât și la individual la Olimpiada de la Baku din 2016. În prezent, pe locul 8 mondial, So a fost anterior la fel de mare ca numărul 2 mondial, cu un rating FIDE maxim de 2822. În 2019, So l-a învins pe Magnus Carlsen în Campionatul Mondial FIDE Fischer Random inaugural, devenind primul campion mondial oficial al Fischer Random.
Maxime Vachier-Lagrave
Maxime Vachier-Lagrave
Este de trei ori campion al Franței, fost campion mondial la juniori și campion mondial la Blitz în 2021. El este, de asemenea, de cinci ori câștigător al Turneului Biel Grandmaster și de două ori câștigător al Cupei Sinquefield. În plus, „MVL” a fost unul dintre cei mai tineri Grandmasters vreodată, câștigând titlul la vârsta de 14 ani și, cu un rating maxim de 2819, este al șaptelea cel mai bine evaluat jucător din toate timpurile. MVL a reprezentat Franța în cinci olimpiade de șah, precum și în numeroase evenimente mondiale și europene pe echipe.
Jan-Krzysztof Duda
Jan-Krzysztof Duda
Este cel mai bine cotat jucător polonez din toate timpurile și fostul minune. În 2021 a câștigat Cupa Mondială FIDE, învingându-l pe Magnus Carlsen în semifinale pentru a se califica pentru Candidații FIDE 2022. Duda este un fost campion mondial de tineret și campion european de tineret și a reprezentat Polonia în mai multe olimpiade și alte evenimente pe echipe. În 2022, Duda a câștigat Superbet Rapid & Blitz, cu o marjă clară de patru puncte înaintea restului terenului.
Richard Rapport
Richard Rapport
Este un mare maestru născut în Ungaria, care a trecut recent la Federația Română. Un fost minune, Rapport a câștigat titlul de GM la vârsta de 13 ani și 11 luni, doborând recordurile stabilite anterior de legenda maghiară Peter Leko. Rapport este cunoscut pentru stilul său neconvențional și deschiderile obscure și a atins vârful pe locul 5 mondial în mai 2022. Realizările sale în carieră includ câștigarea Turneului Danzhou 2020, precum și Marele Premiu FIDE de la Belgrad 2022, care l-a calificat pentru candidații FIDE 2022.
Bogdan Deac
Bogdan Deac
Este actualul român numărul 2 și minunea din copilărie recentă. După ce și-a câștigat titlul de IM la vârsta de 12 ani și șapte luni, Deac a obținut titlul de GM doi ani mai târziu, când avea 14 ani, devenind unul dintre cei mai tineri jucători din istorie care a făcut acest lucru vreodată. Deac a trecut bariera 2700 pentru prima dată în septembrie 2022, când a atins cel mai mare rating FIDE de 2710, plasându-l pe locul 34 mondial.

Sponsor principal

Client 1

Organizator

Client 1

Organizator

Client 1

Sponsor

Client 1

Sponsor

Client 1

Sponsor

Client 1

Sponsor

Client 1

Partener

Client 1

Partner

Client 1
Image