Blog

ZIUA 5: S-au ales câștigătorii - Levon Aronian și Constantin Lupulescu

ZIUA 5: S-au ales câștigătorii - Levon Aronian și Constantin Lupulescu

Toată ziua a fost vorba despre alegeri.

În cazul nostru, alegerile pe care trebuiau să le facă sub presiune marii maeștri prezenți la SuperBet Rapid&Blitz și SuperChess. Turneul celor mai buni șahiști ai lumii, etapă Grand Chess Tour, s-a încheiat cu maximum de dramatism posibil: un tie-break, un playoff între primii doi clasați, care terminaseră cele 9 runde de șah rapid și cele 18 de blitz cu același număr de puncte!

Anton Korobov începuse ziua ca favorit cert în majoritatea sondajelor, după prestația din zilele precedente, dar în ziua cea mare a rămas cu zero puncte din primele cinci partide! Susținătorii săi erau demoralizați, iar cei indeciși s-au orientat rapid către altă direcție. Un alt candidat la titlul suprem a fost Le Quang Liem, dar nici evoluția acestuia nu a fost convingătoare în ziua decisivă, așa că a trebuit să se mulțumească cu locul 4. Deși a avut un joc fluctuant și părea să nu își regăsească forma de odinioară, Viswanathan Anand a stat la pândă și a punctat când toți jucătorii erau căzuți din punct de vedere fizic.

Unii s-ar putea amuza pe seama rezistenței fizice, dar tot aceștia ar trebui să facă un exercițiu simplu de imaginație. Cum ar fi să aveți 27 de teste sub presiune pe parcursul a cinci zile?! Greu, foarte greu, iar la un moment dat, oricine s-ar simți lipsit de puteri. 

La ceas de seară au venit exit-poll-urile și aveam doi candidați la egalitate: Sergey Karjakin și Levon Aronian. Lumea nu prea a crezut în șansele marelui maestru rus la începutul zilei, dar consistența jocului său s-a reflectat într-un scor foarte bun pentru Karjakin: 6 puncte din 9 partide. De cealaltă parte, Levon a condus ostilitățile pe parcursul ultimei zile, dar a mai “șchiopătat“ pe alocuri. Ce era de făcut în această situație? Așteptam votul telefonic al fanilor de peste hotare? Nu, aveam doi titani în arenă și trebuia să vedem o luptă unu la unu.

Au început tiebreak-urile, iar în prima partidă Levon egalează destul de ușor cu piesele negre și forțează un șah-etern. În cea de-a doua, se joacă aceeași variantă pe care au mai avut-o pe tablă și în cursul partidei de blitz. Sergey spera la același deznodământ, dar inventivitatea marelui maestru și-a spus cuvântul. După 5 zile pline de dezbateri, șahul l-a ales pe Levon Aronian!

aronian cec

Așa s-au împărțit banii din totalul de 150.000 de dolari. Primii doi au împărțit același premiu și aceleași puncte, dar trofeul a fost doar pentru Aronian.

carton straini

În turneul românesc, lucrurile au fost ceva mai simple la final. Cursa de urmărire începută acum două zile de către marele maestru Andrei Istrățescu a fost incitantă, dar până la urmă Constantin Lupulescu a reușit să câștige prima ediție SuperChess Cup.

1 tabel romani

lupulescu trofeu

Pentru final, să nu uităm și ce urmează, pentru că lucrurile nu se vor opri aici. De acum este oficial faptul că România va găzdui o nouă etapă Grand Chess Tour în 2020, tot la București. De data aceasta va fi chiar prima etapă a circuitului, se va juca șah clasic, așa că foarte probabil va sosi în România și campionul mondial, Magnus Carlsen. Mai mult, în fața lui s-ar putea regăsi la București chiar viitorul challenger la titlul mondial, care se va decide la Turneul Candidaților!

La revedere, pe 2020!

poza grup

Image